Quran_cover

قسمت بندی محتوایی سوره های قرآن

پرونده‌ای که در پیوست همین مطلب قابل دسترسی‌ست، دسته‌بندی سوره‌های قرآن، بر اساس محتوا می‌باشد. معیار در دسته‌بندی‌ها، تمام شدن یک محتوا و شروع محتوای جدید است. در لسان کلاس‌های تدبر به این دسته‌ها، «کلام» گفته می‌شود.

چنان‌که در کلاس‌های تدبر یاد گرفته‌ایم اصل در تقسیم بندی قرآن، سوره بوده و هر سوره در واقع یک کل منسجم است که در یک یا چند و یا چندین فراز (کلام) مقصود خود را بیان کرده و مخاطب خود را هدایت می‌کند؛ لذا باید قرآن را سوره-سوره و در درون هر سوره کلام به کلام خواند تا در معرض هدایت‌های الهی قرار گرفت. اما متأسفانه آنچه در جامعه مرسوم است، قرائت جزء-جزء، حزب-حزب و یا صفحه ای قرآن می‌باشد؛ که هیچ معیار قرآنی و محتوایی ندارد و فقط یک ملاک کمّی در آن لحاظ شده است.

کلام بندی‌های ارائه شده، در اغلب موارد بر اساس کلام بندی سوره‌ها توسط پژوهشگران مؤسسه تدبر در قرآن قم و تفسیر المیزان می‌باشد. البته ممکن است با پرداخت دقیق‌تر به سوره‌ها به خصوص سوره‌هایی که هنوز پژوهشگران مؤسسه تدبر بدان نپرداخته‌اند، دسته بندی سوره‌ها دقیق‌تر شود که در این صورت دسته‌بندی‌های جدیدتر و دقیق‌تر وارد این فایل خواهد شد.

شایان ذکر است برای تسهیل در امر ختم قرآن در مساجد و نماز خانه‌هایی که تا قبل از این به صورت قرائت یک صفحه در هر روز انجام می‌گرفته است، در مواردی که یک کلام خیلی بزرگ‌تر از یک صفحه بوده است، این کلام به گونه ای به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم شده که هر بخش به لحاظ کمی تقریباً به اندازه یک صفحه از قرآن و به لحاظ کیفی و معنایی نیز تا حدی از انسجام معنایی را دارا باشد. البته در صورت خیلی کوچک‌تر بودن کلام‌ها و یا حتی سوره‌ها (به مانند برخی سوره های جزء سی) از یک صفحه نیز، چند کلام یا سوره با هم یک بخش را تشکیل داده‌اند. این بخش‌ها را «صفحه» نام گذاری کرده و با شماره‌هایی آن‌ها را مشخص کرده‌ایم. بر این اساس می‌توان قرآن را در مساجد و نمازخانه‌ها در حدود ۵۰۰ روز ختم کرد و در عین حال توجه بیشتری به معنا و مفهوم آیات نیز داشت.

مجموعه حاضر حاصل تلاش عده ای از مربیان کلاس‌های تدبر در قرآن مرکز قرآن و عترت حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان می‌باشد. برای همه ایشان از درگاه الهی آرزوی حیات طیبه در پرتو هدایت‌های قرآن و عترت (ع) داریم.

کلام بندی سوره های قرآن

منبع: www.quranetrat-heyat.ir